Europas vindoldis – Schweiz

Vindoldis, eftersom den största mängden av vin som produceras också konsumeras i landet. Ett spännande land, centralt i Europa med vacker natur och goda viner. Vi åkte dit 23-30 september 2019.

Tidig morgon och transferbuss till Kastrup där flyget till Geneve väntade. Här hämtade vår busschaufför oss och tog oss vidare till den första provningen på Caveau de Nyon. Spännande att äntligen prova några viner från detta ”doldisland”. Det gav mersmak så vi såg redan fram till nästa dags vingårdsbesök. Två nätter i Chavannes-de-Bogis strax utanför Geneve. Nästa vingård vi besökte var La Cave de Geneve. Ett kooperativ som är väldigt framgångsrikt och här fick vi för första gången under våra resor prova vin  som var gjort på Chasselas druvan. Nyheten märktes också på mängden flaskor som packades in i bagaget på bussen. Kajs dotter, som bor i området, visade oss den vackra staden Geneve. En mycket uppskattad rundtur. 
Så var det dags att lämna området väster om Geneve för att besöka  det gamla slottet i Aigle som ligger lite öster om Geneve sjön. En rundvandring i detta gamla slott från 1100-talet och en vinprovning avslutade vårt besök i Schweiz. Några mil norrut och vi befann oss nu i Frankrike och i Alsace området. Två nätter i Westhalten på vingården Bollenberg väntade. Det blev en bra början då vi provade en del av deras viner före kvällens måltid. Att Equisheim är en av de vackraste byarna i Alsace och att Pierre Henri Ginglinger är en duktig och generös vinodlare håller vi gärna med om. Efter ett besök i Riquewihr var vi tillbaka på hotellet och åt en femrätters middag.
Domaine Dussourt i Scherwiller ”Rieslingens huvudstad” har vi besökt tidigare och vi kunde glatt konstatera att de fortfarande höll en väldigt hög klass på sina viner och var lika trevliga som tidigare.  
Resan norrut hade börjat och efter några timmar i bussen var vi i Tysklands äldsta stad Trier för övernattning. Lite av tradition har det blivit att vi gör ett besök hos Weingut Albert Schwaab i Erden. När vi sitter på deras altan, provar vin, känner doften av det grillade köttet, ser vinberg och Moselfloden i bakgrunden, då mår man väldigt gott.
Hamm och Bremen var sedan hållpunkter under den fortsatta resan. Det var tänkt att vi skulle gå en guidad promenad i Bremen men regnet ställde till det så promenaden blev rätt kort.
Via Heiligenhafen och lunch på Pannkakshuset åkte den fullastade bussen ombord på färjan till Rödby. Via Öresundsbron var vi tillbaka hemma igen med många glada minnen och väldigt trevliga och härliga medresenärer.
Ett stort tack till er alla och ett särskilt tack till Kaj B. och busschauffören Fredrik.
Pia o Lars Nilsson